Bitcoin Mining: Fordele og ulemper i 2019-2020

Der frigives hele tiden nye Bitcoins, om end mængden med tiden bliver mere begrænset. Bitcoin mining gør det muligt at få fat i de nogle af de nye Bitcoins, samt de mange transaktionsgebyrer, der også går til miners.

Men det er ikke altid nemt, for konkurrencen er hård, og der er også omkostninger ved mining. Spørgsmålet er altså, om det stadig er tiden og besværet værd i 2019 og 2020. Det ser vi nærmere på her.

Hvad er Bitcoin mining?

Bitcoin mining er den computerproces, som styrer Bitcoin-netværket. Miners kan få fat i nye frigivne Bitcoins, samt de transaktionsgebyrer, der ligger i systemet. Det kræver dog nogle kraftige computere, der kan håndtere massive regnestykker og algoritmer, og det kræver også en del strøm.

Håndtering_mining

Grunden til at det kaldes “mining” er, at det på mange måder kan sammenlignes med at udvinde guld. Processen minder også om arbejdet for guldgravere – det er svært, og det kræver en investering, men det kan også give resultater. I dette tilfælde er guld skiftet ud med Bitcoins, og selve processen foregår digitalt.

Privatpersoner kan sagtens udføre mining, men de mest succesfulde miners er store netværk og grupper, der går sammen om arbejdet. Almindelige computere er normalt for svage til at udføre succesfuld mining. Derfor er der specielle maskiner, der udvikles til formålet.

Det er forbruget bag mining, der er skyld i det store energiforbrug, som Bitcoin ofte bliver kritiseret for. Dette forbrug er stigende i løbet af de seneste år, da der er kommet højere efterspørgsel efter Bitcoins.

Fordele ved mining

Hvis du vælger at gå i gang med Bitcoin mining, behøver du ikke at købe valutaen på en børs. Det er altså en måde at få nye Bitcoins på, i stedet for at købe dem, der allerede eksisterer.

Har du adgang til billig strøm, og kan du nemt skaffe stærke digitale enheder til at klare opgaven, så kan der være store økonomiske fordele i at mine.

Har du ikke selv de rette ting til rådighed, kan du i stedet overveje cloud mining, hvor du lejer dig ind hos en service og får del i datacenter, som sender Bitcoins videre til dig.

Desuden hjælper miners med at holde Bitcoin-netværket i gang. Uden miners ville Bitcoin ikke eksistere. Det er nemlig miners, der styrer transaktionerne, og som opdaterer blokkæden, så alt holdes i orden. Hvis du er stor tilhænger af Bitcoin, kan du altså støtte projektet ved at mine. Jo flere miners der er, jo større er sikkerheden også.

miners

Som prisen står lige nu, er det de færreste minere, der kan skabe overskud på det i øjeblikket. Men med formodning om, at Bitcoin bliver mere værd i fremtiden, kan det på den måde vise sig at være en fordelagtig forretning. Det afhænger altså af flere forskellige faktorer.

Ulemper ved mining

Det er dyrt at mine Bitcoins. Du skal have nogle stærke apparater til rådighed, og gerne flere af slagsen. Desuden er det dyrt i strøm, da de skal stå at køre hele tiden for at få det maksimale udbytte.

Der er altså mange omkostninger forbundet med Bitcoin mining, og medmindre du har adgang til billig strøm og billige maskiner, så er det svært at se, hvordan du skal kunne lave noget stort overskud lige med det samme.

Med hensyn til miljøet er mining heller ikke en god ting: Der er et kæmpe forbrug, som jo egentlig godt kan undgås, og med den store strømudledning som miners forårsager, kan man argumentere for, at det er bedst at holde sig væk.

Der er heller ingen garantier for succes, hvis du kommer i gang med Bitcoin mining. Der er mange miners, der konkurrerer om de frie Bitcoins, og som kæmper om at få dem først.

Med tiden vil der også være færre fordele, da antallet af tilgængelige Bitcoins vil falde jævnligt. Der kan maksimalt være 21 millioner Bitcoins på markedet, og derefter vil der ikke være flere tilbage at mine.

Er Bitcoin mining lovligt?

Ja, Bitcoin mining er lovligt, og du kan frit gå i gang med det, hvis du selv har lyst til det. Ingen kan give dig lovmæssige problemer for at mine Bitcoins.

Der er dog muligheder for, at der engang i fremtiden kan komme regulativer mod det, da mining jo er skidt for miljøet. Men lige nu er det fuldt ud lovligt.

Angående skat af gevinster på Bitcoin mining, så er vi lidt i en gråzone, og der er egentlig ikke kommet nogen afgørende melding fra Skattestyrelsen.

er_bitcoin_lovligt

Vi må formode, at gevinsten af Bitcoins vil være skattepligtig, da det jo er en form for arbejde, om end først ved veksling til en fiat valuta. Det er nemlig umuligt at indbetale til skat i selve Bitcoins, og det er egentlig også umuligt for dem at holde øje med, hvad du tjener på mining, så længe dine midler står i Bitcoin.

Men ved enhver veksling er det vigtigt, at du husker at indberette dit overskud. Du kan selv få et bindende svar ved at spørge SKAT om situationen.

Mining vs. investering

Hvis du gerne vil anskaffe dig flere Bitcoins, så har du to primære muligheder: Mining og investering.

Vælger du at mine Bitcoins, betaler du for maskinerne og strømforbruget, og du ved reelt ikke, hvad du får ud af det. Det kan vise sig at give overskud, men det kan også vise sig at give underskud. Mange faktorer spiller ind.

Når du investerer i Bitcoin, ved du altid, hvad du får. Du køber Bitcoin til en fast kurs for dine almindelige penge, og du kan frit købe og sælge, som du har lyst til. Det er dog vigtigt at få en korrekt kurs og købe på de rette tidspunkter – ellers risikerer du også at tabe her.

Det handler om at være klog. Mange Bitcoin-investorer vælger at købe én gang for at holde på dem i lang tid. Nogle eksperter mener nemlig, at Bitcoin kan få en gigantisk værdi i fremtiden, og mange investorer har allerede mangedoblet deres investeringer.

Vær dog alligevel påpasselig, og investér kun penge, som du har råd til at tabe. Bitcoin har et kæmpe potentiale, men en meget lav sikkerhed, så det er værd at have med i tankerne.

Overordnet anbefaler vi, at du investerer i Bitcoin, da der er færre ubekendte faktorer, og da det nok også er bedre med hensyn til energiforbruget. Mining kan betale sig hvis du har de rette ressourcer til rådighed, og hvis du ønsker at støtte Bitcoin-netværket, men for de fleste danskere kan det bedst betale sig at købe Bitcoin på traditionel vis.

Share this